Η βιταμίνη Α ανήκει στις λιποδιαλυτές βιταμίνες, συμβάλλει στην όραση στην σωστή ανάπτυξη οστών και δοντιών, στη διατήρηση της υγείας των επιθηλιακών ιστών, ρυθμίζει την αύξηση και τη διαφοροποίηση πολλών διαφορετικών κυττάρων και ιστών. Συμβάλλει επίσης και στην προφύλαξη κατά του καρκίνου! Μπορεί να ληφθεί είτε ως προβιταμίνη ( κυρίως β-καροτένια) από φυτικές πηγές, είτε […]

Περισσότερα →

Πολύς κόσμος αποφεύγει την κατανάλωση αυγού είτε αυτό είναι βραστό είτε τηγανιτό είτε είναι ψητό. Η δικαιολογία είναι πως πιστεύουν οτι το αυγό εχει καταρχάς πολλή χοληστερόλη και πολλές θερμίδες. Αυτή η άποψη είναι λανθασμένη διότι το αυγό ναι μεν περιέχει χοληστερόλη, αλλά επιστημονικές έρευνες αποδεικνύουν πως ακόμα και η καθημερινή κατανάλωση αυγού δεν επηρεάζει […]

Περισσότερα →

Κάθε γυναίκα σε μία περίοδο της ζωής της, όπως είναι η εγκυμοσύνη, αγχώνεται με τη διατροφή της και το βάρος της το οποίο και αυξάνει μήνα με το μήνα. Υπάρχουν γυναίκες οι οποίες ξεκινούν με φυσιολογικό βάρος την εγκυμοσύνη τους, γυναίκες οι οποίες ξεκινούν με μεγαλύτερο του φυσιολογικού βάρους και τέλος γυναίκες με μικρότερο του […]

Περισσότερα →

Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό οπότε και προστατεύει τα κύτταρα απο το οξειδωτικό stress. Συμβάλλει στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος και στην προστασία του από την υπεριώδη ακτινοβολία. Κατέχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία σχηματισμού ερυθρών αιμοσφαιρίων, προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, είναι απαραίτητη για την αναπαραγωγή, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, βοηθά στην αποθήκευση της […]

Περισσότερα →

Προβιοτικά Ζωντανοί μικροοργανισμοί ‘Φιλικά βακτήρια’ Τα προβιοτικά ορίζονται ως «τα ζωντανά μικροβιακά συστατικά τροφίμων που έχουν ευεργετική επίδραση στην υγεία, βελτιώνοντας κυρίως τη μικροβιακή ισορροπία του εντέρου». Συνδέονται με τα ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και περιλαμβάνουν μέλη του γένους Lactobacillus, Bifidobacteria. Τα προβιοτικά είναι ιδιαιτέρως χρήσιμα σε οξείες παιδικές διάρροιες, σε διάρροιες που οφείλονται σε λήψη […]

Περισσότερα →

Σακχαρίνη 200 – 700 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη Γενικά θεωρείται ασφαλής σε μικρές ποσότητες Ασπαρτάμη 60 – 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη Αποδίδει 4Kcal/gr Ακατάλληλη για μαγείρεμα Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων Ακατάλληλη για ασθενείς με φαινυλκετονουρία Ακεσουλφάμη Κ 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη Χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία τροφίμων […]

Περισσότερα →

Ως δυσανεξία στη λακτόζη ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να μεταβολίσει τη λακτόζη, η οποία είναι σάκχαρο του γάλακτος. Η έλλειψη του ενζύμου λακτάση που κανονικά παράγεται στο λεπτό έντερο , είναι υπεύθυνη για την μη πέψη της λακτόζης και των συνοδών συμπτωμάτων της. Συμπτώματα Κοιλιακοί πόνοι Μετεωρισμός Διάρροια Δυσπεψία […]

Περισσότερα →

Η κοιλιοκάκη είναι η δυσανεξία στη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και τη βρώμη, κατά την οποία προκαλείται βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου. Θεωρείται αυτοάνοσο νόσημα και η εκδήλωσή του απαιτεί μια γενετική προδιάθεση του ατόμου, το οποίο καταναλώνει τροφές που περιέχουν γλουτένη. Ακόμα και αν αυτοί […]

Περισσότερα →

Τι είναι τα τριγλυκερίδια; Είναι λιπίδια τα οποία προσλαμβάνει ο οργανισμός μας κυρίως από τρόφιμα ζωικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για παραγωγή ενέργειας ή αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό ή κυκλοφορούν στο αίμα μας. Η αύξησή τους προκαλεί αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών νόσων. Αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων δύναται να προκληθούν από : Έλλειψη σωματικής άσκησης, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία,νεφρική […]

Περισσότερα →

Το αλάτι έχει τη δική του θέση στο ελληνικό τραπέζι, είτε για να συντηρήσει τα τρόφιμα ειδικά τις εποχές όπου τα ελληνικά νοικοκυριά δεν είχαν τα ψυγεία, είτε για να νοστιμεύει τις τροφές. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες εμφάνισης αρτηριακής υπέρτασης. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η υπέρταση αποτελεί πολύ […]

Περισσότερα →